Zkuste se někdy zaměřit na ranní rituály svých kolegů. Co je ta první věc, kterou udělají ihned po příchodu do kanceláře?

Někdo snídá. Někdo si udělá kávu. Někdo se okamžitě ponoří do práce. Někdo si potřebuje chvíli popovídat s kolegy o tom, co dělal předchozí večer.

Naše rituály odrážejí naši osobnost, naše hodnoty a fungují jako přechodová fáze z modu nepracovního do modu pracovního. Úžasná je na nich jejich rozmanitost, díky níž můžeme opět vidět, jak rozdílný je každý z nás a jak rozdílné potřeby pro fungování v kanceláři máme.

Jak to vnímají dnešní firmy?

Většina firem si již toto uvědomuje a snaží se prostory kanceláří uzpůsobit jak pracovním návykům, tak i potřebám a nakonec i rituálům svých zaměstnanců. Problém tkví v tom, že správné řešení není součtem potřeb všech členů týmu. Nejde o to pořídit do firmy pingpongový stůl, stroj na výrobu zmrzliny, stoly či židle s vnitřním vytápěním a relax zónu s fatboyem. Může se vám stát, že pořídíte všechno, a zaměstnanci budou stále chodit na obědy ven a po pracovní době do fitness centra ve vedlejší budově.

Priority

Cílem by mělo v první řadě být zjistit PRIORITY. Ano, některé změny by se zaměstnancům líbily, ale jejich zavedení bude mít mizivý vliv na efektivitu týmu. Naproti tomu jsou změny, které zásadně ovlivní atmosféru ve firmě a budou členy týmu velmi motivovat. Analýza MINDIO je postavena právě tak, aby byla schopná odlišit, co prostě jen udělá lidem v kanceláři radost, a co je skutečně ta správná investice, která příznivě ovlivní fungování celé firmy.

Dále bychom se měli pokusit odhalit, jak tým vnímá své prostředí JAKO CELEK. Opět nejde o součet preferencí jednotlivých členů týmu, protože jedinci na sebe navzájem působí a v týmu reagují jinak, než by reagovali sami za sebe. Uvedu to na příkladu: Když se vaří polévka, její chuť není jen souhra chutí jednotlivých ingrediencí. Všechny ingredience společně vytvoří pokrm, který můžeme k dokonalosti dovést tím, že ho jen malinko okořeníme nebo přisolíme. A informaci o tom, co přesně tahle vaše firemní polévka potřebuje, vám přináší analýza MINDIO. Někdy opravdu stačí málo a změna se pozitivně odrazí na celém týmu.

Při vytváření ideálního prostředí pro své zaměstnance bychom tedy neměli hledat jednotlivosti a zavádět řešení ad hoc. Místo toho hledejme priority, rovnováhu, týmové potřeby a strategická řešení.