Příběh rodinné skandinávské restaurace na Vinohradech, která chce Čechům nabídnout „jiné“ poctivé jídlo z těch nejčerstvějších surovin. K rozhovoru s našimi klienty jsme pozvali Roberta Fritzena. Řeč byla o jeho restauraci Dóttir, pro kterou jsme vytvořili nové webové stránky, a také o skandinávské kuchyni.

Na rušné vinohradské ulici Slavíkova působí blankytně modrý vchod do suterénu domu č. 15 nezvykle romanticky. Po sejití pár schodů otevřete prosklené, jak jinak než modře natřené, dveře a uvítá vás útulný prostor s milou obsluhou, kde byste mohli strávit celé odpoledne. Zahrádka ve vnitrobloku se pomalu připravuje na sezónu a z okénka do kuchyně voní arktický losos na pánvi, kterého sem právě přivezli z Islandu.

Začneme od začátku: proč jste se rozhodl v Praze otevřít skandinávskou restauraci?

Na Island a pohostinství mám vazby již od roku 1991, kdy jsem pomáhal otevřít a provozovat první pražskou islandskou restauraci v Karlově ulici, Reykjavík. Tenkrát po revoluci pro mne bylo fascinující vidět, jak se s potravinami pracuje v zahraničí. Vše muselo být maximálně čerstvé, poctivé, neošizené, a neexistovalo, aby tomu bylo jinak. Nyní, o mnoho let později, kdy v Praze podobná restaurace chybí, a kdy se v podstatě na každém rohu opakují stále stejné restaurační koncepty, jsem viděl velký potenciál v tom, že nabídneme lidem něco jiného. Navíc Skandinávie je pro mne dlouhodobě srdcovou záležitostí.

Není to těžké? Lidé na podobný typ kuchyně u nás nejsou zvyklí…

Právě. Na jednu stranu je to naše velká výhoda, že v Praze podobný podnik nenajdete, ale na druhou stranu je velmi těžké přesvědčit zákazníky, aby zkusili něco nového a ideálně, aby změnili své návyky, co se týká oblíbených restaurací a pokrmů. Každý jsme zvyklí chodit na svá oblíbená místa a myslím, že je v pořádku, když podotknu, že Češi jsou navíc v oblasti jídla velmi konzervativní. Proto také většinu našich stálých zákazníků tvoří cizinci žijící v okolí Vinohrad. Ti jsou z našeho jídla nadšení a vrací se každý týden, někdy i několikrát do týdne. Naším aktuálním cílem je tedy přesvědčit Čechy, že to stojí za to zkusit.

Předpokládám, že s tím souviselo vaše rozhodnutí vytvořit nový web a celkově posílit marketing?

Přesně tak. V dnešní době nekonečného přívalu informací, instagramů a facebooků bohužel nelze spoléhat na to, že když děláte něco poctivě, tak to automaticky znamená úspěch. Doba je zkrátka jiná, a i sebelepší nápad či koncept musíte nejdříve k lidem dostat, propagovat ho, odvyprávět svůj příběh. Rozhodli jsme se proto spustit nové internetové stránky, kde bude více o nás, o tom, jak to všechno vzniklo a zároveň posílit sociální sítě a být více vidět. V tom nám velmi pomáhají i Trhy na Jiřáku. Domluvili jsme čtyři termíny dopředu, vždy první sobotu v měsíci až do června. Stánek na trzích se nám osvědčil jako perfektní příležitost osobně restauraci a naše jídla obyvatelům Vinohrad (a nejen jim) představit.

Co plánujete dál?

Pracujeme více s interiérem, který chceme trochu zútulnit. Osobně jsem zastánce velmi minimalistického stylu, ale chápu, že ne každý to ocení. (smích). Pro tuto sezónu plánujeme i úpravy zahrádky. Mít k dispozici vnitroblok je na Vinohradech poklad. Jakmile se oteplí, všichni chtějí sedět logicky venku. Pořizujeme tedy nějaký nový nábytek a zeleň, abychom tam vytvořili takovou malou skandinávskou oázu. Dále během dubna uvedeme nové menu. Nabídka bude různorodější, takže si vybere skutečně každý. Chceme, aby si lidé zvykli na to, že skandinávská kuchyně není jen o rybách. Naše hlavní speciality ale samozřejmě zůstanou.

Co byste novým zákazníkům z menu doporučil ochutnat?

Pochopitelně všechno! (smích) Ale pokud si musím vybrat, tak jednoznačně krémovou islandskou rybí polévku s krevetami, slávkami a treskou. Je to rodinný recept mých islandských přátel a troufám si říct, že tato polévka je v Praze již vyhlášená. Dále bych doporučil jehněčí smørrebrød. To je tradiční severský sendvič s trhaným jehněčím a omáčkou béarnaise, skutečně lahodné. Z hlavních chodů bych pak volil arktického lososa nebo hovězí veverku a z dezertů Kladdkaku, takový švédský čokoládový brownies. Je plný čokolády.

Závěrem, proč by měli lidé přijít do Dóttir na jídlo?

Základním pilířem naší kuchyně je čerstvost, poctivost a šetrnost k přírodě. Na základě těchto kritérií vybíráme všechny naše dodavatele. Odebíráme proto čerstvé ryby od Icelandic Fish, kteří je dováží přímo z Islandu, hovězí a jehněčí z etické farmy Dolní Oldříš a pečivo na naše smørrebrødy nám na zakázku peče vinohradská Praktika. Kvalita potravin a jejich zpracování je u nás jednoduše na prvním místě. Neméně důležité je, že skandinávská kuchyně rozhodně stojí za poznání a věřím, že spoustu lidí překvapí. Je totiž skutečně různorodá a typická jemnými, řekl bych až delikátními, chutěmi. Je proto ideální jak pro konzervativnější strávníky, tak pro skutečné gurmány. Pokud tedy hledáte osvědčenou restauraci, kam můžete zajít s přáteli, s rodinou, nebo i na obchodní večeři, v DÓTTIR vás vždy rádi přivítáme.

Foto portrétu: Jan Tichý
Dóttir, Slavíkova 1608/15, Praha 2 – Vinohrady | www.dottir.cz

Mohlo by Vás zajímat

Projekt nového webu pro Dottir jsme připravovali v Idealabu od ledna do března 2019.
Více na www.dottir.cz
Chcete také podobný web pro svoji restauraci, kavárnu nebo podnik?
Napište nám a pojďme se potkat.