Tisková zpráva ARTN: Vývoj cen nemovitostí

V úterý 22. srpna 2017 se v Praze mluvilo o makroekonomických trendech a jejich vlivu na nemovitostní trh v České republice. V diskusi vystoupili čtyři řečníci z finančního světa – Zdeněk Tůma (KPMG), Jan Frait (ČNB), Petr Dufek (ČSOB) a Milan Roček (Společnost pro cenové mapy; Hyposervis), debatu moderoval Jan Sadil.

Profesor Jan Frait z ČNB názorně ukázal, jaká je aktuální analýza centrální banky. Současný stav – tedy relativně slušný hospodářský růst a nízká inflace – se dle jeho slov nedá označit za normál. „Pokud mě znáte, tak víte, že jsem placen za pesimismus, nicméně dnes tomu tak není a já jsem vcelku optimistický,“ konstatoval.

Ceny nemovitostí jsou v ČR spíše mírně nadhodnocené, nicméně lze předpokládat další růst, a to zejména kvůli optimistickým očekáváním. Důležitější zprávou pro ČNB je ale aktuální zpomalení růstu hypotečních úvěrů, neboť dosavadní dynamika byla neudržitelná. „A ačkoliv se nyní nacházíme v příznivých časech, je potřeba dát si pozor na ekonomické cykly, protože v dobrých časech skutečně vznikají rizika, která se projeví v příští recesi,“ varuje Jan Frait.

Tisková zpráva ke stažení
www.artn.cz